Kan vi læra noko av hundedrapet Tønes?

Siste tida har det vore masse fokus på hundedrapet Tønes.
Sånne saker engasjerer og provoserer folk, og det med rette. Det høyrer ingen plass heime å ta seg til rette å drepe andres dyr uten at ein sjølv eller eigne dyr er i akutt fare. Må si eg føler virkelig med eigeren til hunden, det må ha vore eit forferdelig sjokk.

På den andre sida trur eg vi hunde-eigere gjerne kan ta litt lærdom av dette. Veldig mange går med hundane løse forbi sauebeiter, langs vegen, forbi andre hunder, gjennom boligfelt med barn som leker osv. Mange meiner dei har kontroll på hundane sine så dei tillater seg det. Og mange har veldig god kontroll, men 100 % kontroll kan man gjerne ikkje ha, spesielt med tanke på jaktinstinktet som plutselig kan slå inn.
Eg har eg inntrykk av at mange som kan hund, trener mest og har best kontroll er dei som er mest ydmyke i forhold til dette. Med mange års erfaring har man sett kor fort det kan skje uforutsette ting.. Så dei fleste eg kjenner som har god kontroll på hundane sine sikrer turer og trening med langline i lang tid og tar sine vurderinger før dei slipper hunden fri eller passerer andre uten band.

Sjølv opplever eg ofte ubehag med å passere andre som kommer med hunden sin løs og går “fot” med eiger. Den er “under kontroll” men eg som kommer i mot aner jo ikkje om den hunden klarer å passere uten å komme bort til oss. Og kommer den bort veit eg heller ikkje om den er grei og ikkje åssen min hund vil reagere på den.

Har til og med opplevd at min hund fikk skulda for at det smalt når det kom løse hunder og angreip… for “min hund har aldri vore aggressiv så det må være noe med din hund”.. ikkje lenge etterpå var det andre som hadde møtt samme hund og eiger på samme vis og med samme replikk

Mange hunde-eigere er altså både arrogante og naive, og da går vårt hundehald utover andre.

Men når det er sagt er ikkje eit liv i band verd å leve for aktive hunder! Dei må få nok mosjon for å trivast. Det eg tenkjer er viktig da er at man kan slippe hundane løs på avgrensa områder, evt leike med andre hunder dei går godt sammen med, trene masse på innkalling og vise hensyn med å ta hunden heilt inn til deg og i band om det kommer folk, hunder eller sykelister forbi.

Går man på tur i fjellet kan man jo ha langline på, og elles gå/sykle lange turer i band. Velger man å slippe hundenløs må det vera god sikt framover og hunden må ikkje få springe langt fra deg.
Når hunden er løs tenkjer eg at den alltid skal vera i øyenkroken om man er på aldri så fredelig plass. Og kommer det folk så ikkje la hundane springe fram å hilse før evt situasjonen er avklart. Man leser fort om folk er redd, uinteressert eller ønsker å hilse på hunden.
Det skal godt gjerast å ha 100 % kontroll til ei kvar tid, så at det kan skje uheldige episoder kommer vi ikkje fra. Men det er forskjell på å vera naiv og likegyldig kontra at uheldig situasjon som kan oppstå.
Nokon hunder krever stram kontroll, andre er berre søte, små og uskuldige i forhold til 2 og 4 beinte. MEN når hundane kommer løse veit man ikkje alltid det- og veldig mange er redd hunder uansett størrelse!
Eg synes pesonen som skjøt Tønes bør få ei straff som svir, sånn oppførsel henger ikkje på greip! Men det er heller ikkje til å komme fra at det virker provoserande å gå med hund løs på beiteområdet.

Synes fryktelig synd på hunde-eiger men generelt må folk med hund få meir kunnskap og vise meir respekt for å unngå sånt i framtida!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s